Wat is epoxy?

De verschillende mogelijkheden met epoxyEpoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische kunsthars dat bestaat uit 2 componenten, deze 2 componenten meng je met elkaar in de juiste verhouding om de vloeistoffen uit te laten harden. Het verschilt van andere harssoorten, zoals polyester en vinylester, doordat het superieure eigenschappen heeft op het gebied van hechting en weerstand tegen chemicaliën, water etc. 

Epoxyhars, wat is het precies?

Epoxyhars ontstaat uit een chemische reactie tussen de 2 componenten. De chemische reactie die ontstaat is exothermisch, dat wil zeggen dat er warmte ontstaat bij het uitharden. Epoxy is het resultaat van de dwarsverbinding tussen de moleculen van de hars en de harder. Epoxy ruikt niet of nauwelijks. Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant.

Gebruik van het product

Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten en voor creatieve toepassingen. De universele epoxy is een all round epoxy met een lage viscositeit, het drenkt goed door in het glasweefsel en laat zich goed mengen met vulmiddelen om plamuur of lijm te maken. Voor het gieten van dikkere lagen voor creatieve toepassingen wordt epoxy giethars gebruikt, je noemt een epoxy een giethars wanneer de voornaamste toepassing gieten is. Het verschil hierin zit in de tragere harder waardoor er meer epoxy bij elkaar kan komen zonder dat het te warm wordt door de reactie tussen hars en harder.

De veiligheid in een notendop

Epoxy moet op een veilige manier worden opgeslagen zodat het niet, in het bijzonder voor kinderen, in contact met de blote huid komt of ingeslikt kan worden. Er is een klein percentage mensen dat een allergie heeft voor epoxy. Dit kan zich uiten in roodheid, jeuk, tranende ogen en/of kortademigheid. Deze symptomen gaan over maar vermijd voortaan direct (huid)contact met niet uitgeharde epoxy.

Het is aan te raden om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming om het inademen van stof te voorkomen. Mocht de huid toch in contact komen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen. Azijn helpt het best om de nog niet uitgeharde epoxy van voorwerpen te verwijderen. Gebruik altijd handschoenen en vermijd contact tussen nog niet uitgeharde epoxyhars en -harder en de blote huid. Bij zeer regelmatig gebruik of bij het werken in slecht geventileerde ruimtes kun je adembescherming dragen, bij de meeste van de epoxyharsen is dit echter niet nodig en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *