Moestuin beginnen? Wacht dan niet langer!

Droom jij  ook van het verbouwen van je eigen groenten in je eigen tuin? Hoe lokaal wil je het hebben! Wacht dan niet langer. Want ook in jouw tuin kun je een moestuin opzetten.

In deze blog leg ik in een aantal stappen uit hoe je het beste kunt beginnen aan jouw moestuin.

Verwachtingen

De eerste stap van het moestuin-proces is je verwachtingen van je tuintje eens op te schrijven. Is het puur hobbymatig, of wil je echt eten van je oogst? Als je te hoge verwachtingen stelt kan een mislukte opbrengst erg teleurstellend zijn. Echter is experimenteren de enige manier om er achter te komen wat wel en niet werkt. Je zal veel tijd moeten stoppen in je moestuin en je moeten verdiepen in ‘het dieven van tomaten’ of ‘het verspenen van sla’.

Controleer je tuin

De vervolgstap is om jouw huidige tuin eens onder de loep te nemen. Hoe veel ruimte is er beschikbaar voor een moestuin? Je kunt beginnen met kleine potjes of een kleine kas om je stekjes te kweken. Kruiden hebben genoeg aan een zonnige vensterbank. Als je meer ruimte heb kun je groter aanpakken. Zoek allereerst een plek in je tuin met genoeg zon en weinig wind. Bijvoorbeeld een blinde gevel. Ook op donkere plekken kun je echter dingen groeien, namelijk: paddestoelen!

Inrichting

Vervolgens kun je nadenken hoe je tuin er uit moet zien. Wil je allemaal handmatig gekluste elementen? Dit hoeft niet veel moeite te kosten. Met wat creativiteit kun je eenvoudig oude fietsmanden omtoveren tot een moestuin. Als je hier toch geen zin in hebt, kun je bij een tuincentrum  kant-en-klare moestuinen kopen. Die zijn wel een stukje duurder.

Grond

Een goede moestuin begint bij goede grond. Als je in de aarde van je eigen tuin aan de slag gaat, is het raadzaam je bodem. Daarvoor kun je compost kopen losgestort. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen (biologische) potgrond te gebruiken. Ook met oude koffieresten en thee kun je planten groeien.

Zaaitijd

Als je moestuin goed geïsoleerd is, kun je in februari al beginnen met zaaien en opgekweekte plantjes naar buiten verhuizen. Maar het veiligst is te wachten tot de vorst geen kans meer heeft. Meestal is dat half mei. Woon je op het platteland? Dan zal de grond iets kouder zijn dan wanneer je in de stad woont. Let bij het inzaaien op dat je plantjes genoeg afstand hebben. En houdt rekening met de hoogte van de planten, zodat ze geen schaduw werpen op andere plantjes. Planten met grote bladeren kun je daarom het beste aan de rand van de moestuin zetten. Dan vangen ze meteen de wind.

Hou tenslotte het weer in de gaten. Geef genoeg water, en pluk daarna lekker de vruchten van je tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *